Mer om RUT-avdraget

Rut-avdraget är en skattereduktion som infördes i Sverige för att göra det billigare för privatpersoner att köpa tjänster för hushållsnära arbete. Det syftar till att främja sysselsättning och underlätta vardagen för människor genom att minska kostnaderna för olika hushållstjänster.

Genom rut-avdraget kan privatpersoner dra av en del av arbetskostnaden för vissa tjänster som utförs i hemmet. Det inkluderar bland annat städning, fönsterputsning, tvätt och strykning, barnpassning, äldreomsorg, trädgårdsarbete, flyttjänster, IT-tjänster samt vissa former av hemservice och reparationsarbeten.

För att kunna dra av rut-avdraget måste tjänsterna utföras av en godkänd utförare, det vill säga ett företag eller en person som är registrerad för F-skatt och momsregistrerad. Dessutom måste betalningen göras via faktura eller banköverföring för att vara berättigad till avdraget.

Rut-avdraget är begränsat till en viss summa per person och år. För att få dra av hela beloppet måste man ha tillräckligt med skatt att dra av från, annars blir det en mindre summa som kan dras av. Beloppet för rut-avdraget och vilka tjänster som omfattas kan variera från år till år och beslutas av regeringen.

Genom att använda rut-avdraget kan privatpersoner få tillgång till olika tjänster som underlättar vardagen och frigör tid för annat. Samtidigt bidrar det till att skapa arbetstillfällen inom servicebranschen och öka den svarta ekonomin. Overall är rut-avdraget en välkommen möjlighet för många att få hjälp med vardagssysslor till ett lägre pris.

Det är inte bara städning som ingår i RUT-avdraget:

Städning av bostaden

Att hålla bostaden ren och fräsch är en viktig del av att skapa en trivsam miljö att leva i. Rut-avdraget täcker kostnader för olika städtjänster, inklusive dammsugning, dammtorkning, våttorkning av golv och rengöring av kök och badrum.

Fönsterputsning

Fönsterputsning är en uppgift som kan vara tidskrävande och krävande, särskilt om du har många fönster eller om de är på svåråtkomliga platser. Rut-avdraget gör det möjligt att få professionell hjälp med att putsa fönstren både inomhus och utomhus, vilket ger dig kristallklara fönster utan allt krångel.

Tvätt och strykning

Tvätt och strykning är en annan vanlig hushållsuppgift som kan ta mycket tid och energi. Rut-avdraget täcker kostnader för att tvätta och stryka kläder och textilier, vilket kan frigöra värdefull tid som du istället kan spendera på andra saker.

Barnpassning och äldreomsorg

Rut-avdraget omfattar även vissa former av barnpassning och äldreomsorgstjänster. Detta kan inkludera att ta hand om barnen hemma eller hjälpa äldre personer med vardagliga sysslor som att handla mat eller städa hemmet.

Trädgårdsarbete

Att ta hand om trädgården kräver ofta mycket tid och arbete, särskilt under vår- och sommarmånaderna. Rut-avdraget täcker kostnader för trädgårdsarbete såsom gräsklippning, häckklippning, ogräsrensning och plantering av blommor eller växter.

Flyttjänster

Rut-avdraget kan även användas för att täcka kostnader för flyttjänster, vilket kan underlätta en flyttprocess betydligt. Detta kan inkludera hjälp med packning och flyttning av möbler och lådor till den nya bostaden.

IT-tjänster

Rut-avdraget omfattar även vissa IT-tjänster, såsom hjälp med installation av datorer eller programvara, reparation av datorer och andra tekniska enheter, samt support och rådgivning inom IT-området.

Hemservice och reparationsarbeten

Slutligen täcker rut-avdraget även vissa hemservice- och reparationsarbeten, såsom mindre snickeriarbeten, målningsarbeten, installation av lampor eller hyllor, samt reparation av vitvaror eller VVS-installationer.